ROZBORY MEDŮ
ROZBORY MEDU
Do Výzkumného ústavu včelařského jsme zaslali vzorky všech našich medů k rozborům.
Laboratorní vyšetření potvrdilo, že Koudelkův med splňuje přísnou normu "Český med" ve všech sledovaných oblastech: obsah vody, obsah sacharózy, HMF i elektrickou vodivost.
Obsah vody v medu určuje zralost medu. Čím nižší procento, tím je med více hustý a vyzrálý. Vyšší procento vody ( nad 20% ) může mít za následek kvašení medu, změnu jeho chuti a tím i jeho znehodnocení.
Obsah sacharózy v medu určuje přirozený podíl cukru v medu. Pokud je podíl sacharózy vysoký, napovídá to o doslazování medu cukry nebo sirupy.
Obsah HMF ( hydroxymethylfurfural ) označuje několik faktorů: stáří medu, jeho skladování a šetrnost rozehřívání. Čím je číslo nižší, tím šetrněji bylo s medem zacházeno. Je čerstvý, byl skladován v suchu, temnu a přijatelné teplotě vzduchu a ve vhodných nádobách, a rozehříván při nižší teplotě po nejnutnější dobu. Vyšší číslo například naznačuje, že med prošel velmi vysokou teplotou při rozehřívání a tudíž byly zničeny cenné látky v něm obsažené.
Elektrická vodivost medu určuje druh medu. Medy se dělí na dvě základní skupiny: medy květové a medy medovicové.
Podrobné protokoly ke zkouškám jsou k nahlédnutí ZDE.